Vergrijzing van boeren en impact op arbeidskrachten
De vergrijzing van boeren leidt tot een afname van beschikbare arbeidskrachten voor traditionele landbouwtaken. De groeiende vraag naar personeel en tijdelijke seizoenswerkers voor oogstwerkzaamheden in het buitenland is een uitdaging die HuizingHarvest Jobs al geruime tijd ziet. Het is een trend die onze aandacht heeft getrokken en waarop we direct hebben gereageerd door extra ondersteuning en tijdelijke mankracht te bieden aan onze partners in de agrarische sector.
Het is duidelijk dat dit arbeidstekort in de toekomst alleen maar zal toenemen. Als reactie daarop zien we een groeiende interesse en vraag naar robotica. Steeds meer boeren en landbouwbedrijven realiseren zich dat autonome technologieën kunnen helpen om het tekort aan arbeidskrachten te compenseren en efficiënter te werken. Tegelijkertijd zien we een stijging in de omvang en het gewicht van landbouwmachines, deels gedreven door het tekort aan arbeidskrachten. Dit resulteert in bodemverdichting en verminderde opbrengsten van gewassen.
Door bijvoorbeeld gebruik te maken van autonome systemen kunnen boeren kleinere en lichtere machines inzetten, zodat de druk op de bodem vermindert. Ook zijn bij Autonome technieken minder arbeidskrachten nodig of kunnen ze vanuit een andere locatie worden ingezet.
Voedselproducenten staan onder druk van overheden en consumenten die steeds meer transparantie, traceerbaarheid en duurzaamheid eisen. Gelukkig kunnen robots en kunstmatige intelligentie (AI) helpen. Door gebruik te maken van AI kunnen producenten transparanter zijn over productieprocessen en kunnen consumenten gemakkelijk de herkomst van voedsel volgen. Daarnaast helpen we bedrijven met precisie techniek om onkruid te detecteren. Dit kan dan plaats specifiek worden behandeld of verwijderd zonder of met minder gebruik van chemicaliën.
Samen met deskundigen op het gebied van precisietechnologie hebben wij de opbouw van deze spuit gerealiseerd
Neem bijvoorbeeld het verhaal van onze voormalige collega, Jasper.
Na zeven jaar lang de wereld rondgereisd te hebben namens HuizingHarvest Projects, waar hij voornamelijk landbouwmachine fabrikanten ondersteunde met aanpassingen en verbeteringen, heeft hij recentelijk een nieuwe fase in zijn carrière ingeluid. Jasper is nu begonnen bij onze partner BBLeap, een bedrijf dat streeft naar duurzamere landbouw door middel van geavanceerde technologieën.
Ze ontwikkelen systemen waarmee boeren elke plant kunnen voorzien van wat het nodig heeft, wat resulteert in minder input, minder verspilling en een veerkrachtiger gewas. De expertise die Jasper in de loop der jaren heeft opgedaan, stelt hem nu in staat om eindgebruikers te trainen en te adviseren over het optimaal benutten van deze technologische vooruitgang. Zijn ervaring en kennis vormen een waardevolle aanvulling op de missie van BBLeap en dragen bij aan de verdere ontwikkeling van duurzame landbouwpraktijken.
Zoals jullie wellicht eerder hebben kunnen lezen in blogpost 2 dragen wij graag bij aan de toekomst van de landbouw en helpen we onze partners te innoveren, daarom werken we ook samen met agrostartups. Deze startups zijn voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe technologieën en zien ons als een brug tussen hun innovaties en de praktische toepassing ervan in de agrarische sector. Het is een samenwerking waarbij onze kennis samen met de nieuwste technologieën direct kan worden toegepast en impact heeft in het veldwerk. Deze samenwerkingen met agrostartups sluit naadloos aan bij de trends die we in de agrarische sector zien. In 2023 vormden 30% van onze opdrachten het testen van machines, terwijl 10% gerelateerd was aan precisielandbouw en robotica.
Neem bijvoorbeeld Lucas en Daniel, twee voormalige stagiairs van onze organisatie. Ze zijn afgestudeerd aan de VIVES hogeschool en hebben in de Verenigde Staten samengewerkt met een team van zeven professionals. Hun missie? Robotica integreren in de bedrijfsvoering van landbouwers. Dit is een perfect voorbeeld van hoe technologieën echt het verschil kunnen maken in de dagelijkse werkzaamheden van agrariërs.
Naast deze samenwerkingsprojecten hebben we ook een demo-tour ondersteund waarbij we de veelzijdigheid van autonome landbouwtechnologie hebben gedemonstreerd. We hebben boeren laten zien hoe robots kunnen helpen bij het efficiënt beheren van verschillende gewassen en hoe ze kunnen worden aangepast aan verschillende productieomgevingen.
Een ander opmerkelijk project was het testen van een autonome asperge oogst robot. Hoewel we niet in detail kunnen treden over de specifieke technologie, illustreert dit project wel hoe technologische vooruitgang zich uitstrekt tot verschillende gewassen en productieomgevingen. Het biedt boeren nieuwe mogelijkheden om hun bedrijfsvoering te optimaliseren en efficiënter te maken.
In samenwerking met de Boerderij van de Toekomst (BvdT) en de telersgroep Flevoland van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL), heeft WUR een precisiespuit in gebruik genomen. Samen met de deskundigen op het gebied van precisietechnologie hebben wij de opbouw van deze spuit gerealiseerd. Bekijk de video om een kijkje te nemen in de werking van deze technologie.
Samenwerkingen met agrostartups sluit naadloos aan op de trends die we in de agrarische sector zien.
We blijven alert op de markt en zoeken altijd naar nieuwe kansen om onze diensten te verbeteren. Zo bezoeken collega’s Paul en Quentin begin februari de World Fira, een toonaangevend evenement in Toulouse, gericht op autonome oplossingen voor de landbouw. Daar zullen de mannen zich onderdompelen in de nieuwste technologische ontwikkelingen en hun inzichten delen met experts en vakgenoten.
Innovatie en robotica zijn niet alleen in Europa brandende onderwerpen, maar ook wereldwijd staat het hoog op de agenda. In Melbourne, Australië, waar Nico Huizing sinds augustus vorig jaar met zijn gezin is gevestigd om de HuizingHarvest-vestiging in New Gisborne verder uit te bouwen, is dit niet anders. In april zal hij het Future AgExpo bijwonen om daar de ontwikkelingen nauwlettend te volgen. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Agritechnica, een vakbeurs waaraan we in November 2023 hebben deelgenomen.
Tijdens de Agritechnica in Hannover namen we deel aan de future AG Tech Route, georganiseerd door DLG. Bezoekers konden met behulp van een app hun interesse in robotica aangeven en zo een route volgen langs standhouders die hierin gespecialiseerd zijn. Dit heeft geleid tot waardevolle gesprekken en toekomstige samenwerkingen.
Nu we een glimp hebben opgevangen van de toekomst van landbouwrobotica, is het tijd om onze aandacht te verleggen naar de kracht van samenwerking en partnerschappen in blogpost 4. Hier zullen we de nadruk leggen op de rol die samenwerkingsverbanden spelen in de voortdurende ontwikkeling en implementatie van innovatieve oplossingen in de landbouw.