arrow-downarrow-leftarrow-rightcheck-primarycheck-whitechevron-whitechevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding search search minusnotification-closeplayplussearch-glass search search third Rectangle ACADAEAFAGAIALAMAOAQARASATAUAWAXAZBABBBDBEBFBGBHBIBJBLBMBNBOBQBRBSBTBVBWBYBZCACCCDCFCGCHCICKCLCMCNCOCRCUCVCWCXCYCZDEDJDKDMDODZECEEEGEHERESETEUFIFJFKFMFOFRGAGBGDGE-ABGE-OSGEGFGGGHGIGLGMGNGPGQGRGSGTGUGWGYHKHMHNHRHTHUICIDIEILIMINIOIQIRISITJEJMJOJPKEKGKHKIKMKNKPKRKWKYKZLALBLCLILKLRLSLTLULVLYMAMCMDMEMFMGMHMKMLMMMNMOMPMQMRMSMTMUMVMWMXMYMZNANCNENFNGNINLNONPNRNUNZOMPAPEPFPGPHPKPLPMPNPRPSPTPWPYQARERORSRURWSASBSCSDSESGSHSISJSKSLSMSNSOSRSSSTSVSXSYSZTATCTDTFTGTHTJTKTLTMTNTOTRTTTVTWTZUAUGUMUSUYUZVAVCVEVGVIVNVUWFWSXKYEYTZAZMZW

Nico Huizing over HuizingHarvest

Kennis en innovatie, de basis voor de landbouw van de toekomst

Groeien is geen doel op zich. In beweging blijven is dat wel. Wie probeert om de bedrijfsfilosofie van HuizingHarvest te omschrijven, heeft geen eenvoudige opgave. Het zou de hang naar avontuur kunnen zijn, of de liefde voor techniek, maar aan HuizingHarvest ligt een diepere overtuiging ten grondslag. “Kennis en innovatie vormen de basis voor de landbouw van de toekomst. Dat betekent dat we van elkaar moeten leren en dat je het samen moet doen,” zegt Nico Huizing. In 2009 richtte hij HuizingHarvest op.

Werken in het buitenland werd je met de paplepel ingegoten?

Ja dat kun je wel stellen. Mijn vader had een akkerbouwbedrijf, maar ging uiteindelijk aan het werk voor een bedrijf dat zich richtte op het verbeteren van de kwaliteit van de landbouw. Over de hele wereld, maar vooral in de regio Rusland. Aan het eind van het jaar was er dan altijd dat mapje foto’s waar hij mee thuis kwam. Dat triggerde me; Er was blijkbaar meer dan het dorp waar ik opgroeide.

Hoe was je eerste eigen buitenland avontuur?

Dat was een stage tijdens mijn studie aan de Hogere Landbouwschool in Dronten. Ik wilde dat per se op eigen houtje regelen en via-via had ik een adres gekregen in het zuiden van Polen. Maar ik had natuurlijk geen idee waar ik terechtkwam. Dat begon ik me eigenlijk pas te realiseren toen ik Berlijn al gepasseerd was. Daar reed je in die tijd nog echt een andere wereld in. Tegelijk ging daar een wereld voor me open. Ik ontmoette mensen uit Oekraïne, medewerkers van grote machinefabrikanten, Amerikanen… De stap naar het echte buitenland was ineens niet zo groot meer.

“Grenzen verleggen, dat is wat ons wereldwijd met elkaar verbindt.”
Nico Huizing - Grenzen verleggen
Het echte buitenland?

Het echte buitenland, dat waren voor mij de turn-key projecten voor Russische investeerders. Die zetten in Rusland toen volledige landbouwbedrijven op, nagenoeg uit het niets. Ik ging aan de slag in de buurt van de Oeral zo’n 1500 km ten oosten van Moskou. Er stond een hele lading machines op het bedrijf, maar niemand durfde ze aan te raken of wist hoe het werkte. En niemand sprak een andere taal dan Russisch. Steeksleutel en hamer waren de eerste woorden die ik in het Russisch leerde.

En dat was de basis voor het HuizingHarvest van vandaag?

Mijn werk was op dat moment echt van alles wat. Een demotour door Rusland met een maaibord, after-sales projecten en seizoenswerk in Rusland, Australië, Amerika… Al snel werd er gevraagd om meer mensen. Voor ik het wist had ik vier mensen namens HuizingHarvest aan het werk in het buitenland. Toen kwam de vraag uit Rusland van een fabrikant van combines. Ze hadden veel nieuwe machines verkocht en zochten hulp bij het in bedrijf stellen van de machines. De seizoensopdracht voor de mensen in Australië was net afgrond en met één telefoontje was het geregeld, ze konden zo door naar Rusland.

Hoe belangrijk is innovatie voor jullie? 

Nadenken over de toekomst en de uitdaging aangaan, dat kan niet zonder innovatie. 

De groei van de wereldbevolking, de afname van landbouwgrond en de toenemende vraag naar personeel, dat is wat ons dwingt om de landbouw verder te ontwikkelen. In opbrengst, maar ook in de behoefte aan personeel. Dit was bijvoorbeeld de aanleiding voor ons om na te denken over een autonome combine die we in 2019 gebouwd hebben. Hiervan hebben we geleerd en hebben we ook een discussie op gang gebracht. Dat vooruitkijken, werken aan innovatie en de uitdaging vol aangaan, dat is waar we bij HuizingHarvest voor staan. 

Welke eigenschap moet een HuizingHarvester meenemen?

Nou in elk geval moet je niet bang zijn. En je moet houden van avontuur en ‘chaos’. We zijn natuurlijk geen broodjes- of koekjesfabriek, het is echt elke dag anders dan gepland, misschien wel elk uur. Je komt op plekken waar je het bestaan niet van wist en waar je voor elke uitdaging zelf een oplossing moet zoeken. Het mooie is dat je ziet dat er dus ook wel een echte community ontstaat. Een groep gelijkgestemden, die houdt van dit werk en steeds opnieuw grenzen wil verleggen. Die samenwerking is de basis en het is deze beweging die ons wereldwijd met elkaar verbindt.

“We zijn geen broodjesfabriek, elke dag gaat anders dan je hebt gepland.”

Nico Huizing (1979), is geboren en getogen in Nieuw-Weerdinge. Na jarenlang zelfstandig in het buitenland te hebben gewerkt, richtte hij in 2009 HuizingHarvest op. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in agro en agrotechniek en ondersteunt internationale bedrijven in de sector met kennis, service en advies. Dat strekt zich van het in bedrijf stellen van machines tot optimalisatie van het management op grootschalige landbouwbedrijven. De eigen recruiters van HuizingHarvest Jobs borgen de aanvoer van jong talent en zijn een belangrijke kwaliteitsgarantie voor het team.

Nico in field

Blogpost 1: De oorsprong van HuizingHarvest