arrow-downarrow-leftarrow-rightcheck-primarycheck-whitechevron-whitechevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding search search minusnotification-closeplayplussearch-glass search search third Rectangle ACADAEAFAGAIALAMAOAQARASATAUAWAXAZBABBBDBEBFBGBHBIBJBLBMBNBOBQBRBSBTBVBWBYBZCACCCDCFCGCHCICKCLCMCNCOCRCUCVCWCXCYCZDEDJDKDMDODZECEEEGEHERESETEUFIFJFKFMFOFRGAGBGDGE-ABGE-OSGEGFGGGHGIGLGMGNGPGQGRGSGTGUGWGYHKHMHNHRHTHUICIDIEILIMINIOIQIRISITJEJMJOJPKEKGKHKIKMKNKPKRKWKYKZLALBLCLILKLRLSLTLULVLYMAMCMDMEMFMGMHMKMLMMMNMOMPMQMRMSMTMUMVMWMXMYMZNANCNENFNGNINLNONPNRNUNZOMPAPEPFPGPHPKPLPMPNPRPSPTPWPYQARERORSRURWSASBSCSDSESGSHSISJSKSLSMSNSOSRSSSTSVSXSYSZTATCTDTFTGTHTJTKTLTMTNTOTRTTTVTWTZUAUGUMUSUYUZVAVCVEVGVIVNVUWFWSXKYEYTZAZMZW

Seizoenswerk in Noord Australie

Jelle Sleurink:  25 jaar
Studie: MSC AUTOMOTIVE TECHNOLOGY in Eindhoven (TU/e)
Verblijfduur:  aug t/m dec 2023
Seizoenswerk: Kununurra, Australie

Jelle seasonal work
Waarom seizoenswerk?

Het leek me leuk om op een echt grote trekker te werken, in een compleet andere omgeving. Voor mij maakte het land niet echt uit. In eerste instantie leek Canada me wel leuk, alleen zou het seizoen daar vrij kort na m’n afstuderen vallen. Toen dacht ik aan Nieuw-Zeeland, maar al snel kwam Erik van HuizingHarvest met een leuke job op een boerderij in Australië. En dus zo geschiedde.

Hoe ging het in zijn werk?

Al een paar jaar liep ik met het idee om een keer naar het buitenland te gaan om daar te werken. Door corona lukte dat niet direct na mijn bachelor, maar de droom bleef. Ongeveer 1 jaar geleden kwam ik online de naam HuizingHarvest tegen. Toen heb ik contact opgenomen en een open gesprek gehad met Laura, zij vertelde over de mogelijkheden die HuizingHarvest biedt en hoe het in zijn werk gaat.

Waarom HuizingHarvest?

Ik wilde het eerst zelf regelen maar wist niet goed waar te beginnen. En ik zag het ook niet zitten om gewoon naar Australië te vliegen en dan te bekijken waar ik uit zou komen. Daarom besloten om de zoektocht naar seizoenswerk via HuizingHarvest te laten lopen. Zij hebben de juiste ingangen bij de boeren in het buitenland. En deze plek is zo tof en uniek dat had ik zelf echt niet gevonden.

Waar ben je terecht gekomen?

Ik kwam in Noord West Australië terecht in de plaats Kununurra. Ik werk daar bij een Duitse boer samen met een andere Nederlandse jongen, op een mooi bedrijf waar ik veel afwisselend werk mag doen. Het zijn veelal bewerkingen om het land na de oogst klaar te maken voor de regenmaanden en daaropvolgend het zaaien en planten. Het gaat bijvoorbeeld om klepelen, lostrekken, cultiveren en bemesten. Tussendoor heb ik nog een week op de trekker van een loonwerker gezeten om het maisland te eggen. Omdat ons team niet groot is, is er veel te doen in een korte periode en dat zorgt voor afwisseling in het werk.

Is het zoals je had verwacht?

Tja wat kun je verwachten. Wat anders is dan ik had verwacht is het seizoen, het is eerst te nat om iets te kunnen doen op het land, waarna opeens de temperatuur stijgt, de droogte er aan komt en je dus in praktisch 2 maanden tijd snel moet handelen.
Ook had ik verwacht dat de oogst van de gewassen meer verspreid zou zijn, maar binnen 4 tot 5 weken is het oogsten klaar en wordt het land geprepareerd voor het volgende seizoen. Oogsten gebeurt maar met twee man, dus is wat minder de team effort waar ik op had gehoopt. Het leuke is ook om erachter te komen dat dingen soms hetzelfde gaan als in Nederland en andere zaken weer helemaal niet. De winkels hier bijvoorbeeld zijn bijna gelijk als die in Nederland.

De mensen daarentegen zijn wel anders, veel gemakkelijker en easy-going. Geen stress. En allemaal heel vriendelijk. Milieuwetgeving is wel anders ten opzichte van Nederland. Afval wordt verbrand, chemicaliën spuiten gaat met het vliegtuig en maisstoppel verbranden scheelt weer diesel ten opzichte van klepelen.

Hoe woon je?

We wonen dicht bij het erf bij de boer. Dat is goed geregeld. Een aantal collega’s wonen in het woonhuis, ik zit op circa 50mtr van het woonhuis in een donga. Dat is een soort woonunit, zonder keuken, maar wel met een bed en een douche. Prima voor mij alleen.

Naast het werk hier op de boerderij is het land ook echt fascinerend, als ik het zou moeten vergelijken dan lijkt het een beetje op Flevoland in de woestijn.

Dit gebied is hier gecreëerd. Met de komst van de stuwdam is het hele land en de vallei landbouwgrond geworden, veel boeren zijn hiernaartoe geïmmigreerd. Sinds 1959 werd het irrigatieprogramma voor de rivier Ord goedgekeurd en werken ze hier met meters lange irrigatie systemen. Het systeem werkt vrij simpel en wat ouderwets, maar het werkt wel.

Het weekend

Soms werken we de weekenden door, en soms zijn we vrij. Ik ben met mijn Nederlandse collega Huub naar het stuwmeer geweest en naar een andere toffe plek genaamd Secret Springs. De omgeving was zo mooi daar.

Tips voor toekomstige avonturiers

Voor mij was dit een super ervaring en een mooie kans om niet als toerist snel de belangrijkste dingen te zien, maar om echt onderdeel te worden van de gemeenschap hier. Zo kom je er veel beter achter wat er leeft, hoe het land werkt en hoe de bijzondere geschiedenis van het land in de mensen doorwerkt.