arrow-downarrow-leftarrow-rightcheck-primarycheck-whitechevron-whitechevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding search search minusnotification-closeplayplussearch-glass search search third Rectangle ACADAEAFAGAIALAMAOAQARASATAUAWAXAZBABBBDBEBFBGBHBIBJBLBMBNBOBQBRBSBTBVBWBYBZCACCCDCFCGCHCICKCLCMCNCOCRCUCVCWCXCYCZDEDJDKDMDODZECEEEGEHERESETEUFIFJFKFMFOFRGAGBGDGE-ABGE-OSGEGFGGGHGIGLGMGNGPGQGRGSGTGUGWGYHKHMHNHRHTHUICIDIEILIMINIOIQIRISITJEJMJOJPKEKGKHKIKMKNKPKRKWKYKZLALBLCLILKLRLSLTLULVLYMAMCMDMEMFMGMHMKMLMMMNMOMPMQMRMSMTMUMVMWMXMYMZNANCNENFNGNINLNONPNRNUNZOMPAPEPFPGPHPKPLPMPNPRPSPTPWPYQARERORSRURWSASBSCSDSESGSHSISJSKSLSMSNSOSRSSSTSVSXSYSZTATCTDTFTGTHTJTKTLTMTNTOTRTTTVTWTZUAUGUMUSUYUZVAVCVEVGVIVNVUWFWSXKYEYTZAZMZW

Seizoenswerk erwtenoogst

Rim Vliegen:    46 jaar
Studie:             MTS 1999
Verblijfduur:     jun t/m okt’23
Seizoenswerk: Keulen, Drenthe, Groningen.

Rim Vliegen Chauffeurs erwtenoogst Nederland
Waarom seizoenswerk?
Ik ben geboren en getogen op de boerderij, dus mijn hart ligt in de landbouw. Ik zou voorjaar ’23 vertrekken voor een wereldreis, maar ik kreeg het zijspan van mijn motor helaas niet op tijd af. Toen besloot ik op zoek te gaan naar tijdelijk werk in het buitenland.
Hoe ging het in zijn werk?
Vanwege de tijd van het jaar werd het seizoenswerk dichterbij, vanaf medio juni, voor 4 maanden. Ik ging meedraaien in de oogst van erwten en werkte als chauffeur op de hooglosser (een soort overlaadwagen). De erwten die ik overlaad in de vrachtwagen gaan vervolgens naar de fabriek. Ik was ook verantwoordelijk voor de transportbonnen en hand- en spandiensten rondom de oogst.
Waarom HuizingHarvest?
Ik wilde graag de grens over en belde eerst met een uitzendbureau waar ik al eerder voor had gewerkt in het buitenland. Zij hadden op dat moment geen werk voor me en verwezen mij naar HH.
Waar ben je terecht gekomen?
Op het moment dat ik contact opnam met HH was er geen seizoenswerk in het buitenland, maar wel erwtenoogst in eigen land en iets daarbuiten. Ook de werkzaamheden pasten fysiek goed bij me; dus ik vond het een prima vervanging voor mijn plannen.
Is het zoals je had verwacht?
Ik had totaal geen ervaring met de oogst van groenteconserven. We hebben erwten, Edamame, sojabonen en sperziebonen geoogst en dat vond ik erg mooi om te doen. Ik ben bekend met de “standaard gewassen” zoals aardappelen, bieten, granen en maïs. Maar gewassen als bonen en erwten hebben we dagelijks op ons bord, dus ik vond het erg mooi om de oogst nu van dichtbij mee te mogen maken. De landbouw is een hele dankbare branche; we hebben allemaal wel eens een keer een dokter of notaris in ons leven nodig, maar we hebben elke dag een boer nodig die voor het eten op je bord zorgt.
Hoe woon je?
De oogst van erwten gaat 24 uur per dag door dus je draait 2-ploegendiensten. De ene week dagdienst, de andere week nachtdienst. Het was enkele reis een uur rijden naar de boerderij en de werkdagen waren bijna altijd minimaal 12 uur lang. Om 04:00 uur ging de wekker en rond 21:00 uur kwam ik weer thuis. Tijdens het oogsten in Groningen en Drenthe overnachtten we met het hele team in verschillende hotels dicht bij het werkgebied van die week. Van Klazienaveen tot aan het Lauwersmeer heb ik alle bodemsoorten wel gezien. Ik heb zelfs boven bij het Lauwersmeer geoogst, die kleibodem daar is toch echt anders dan de bodem die ik ken in mijn eigen woonomgeving.
Tips voor toekomstige avonturiers
Je zit de hele dag in een team van zo’n 5 man waarmee je intensief samenwerkt. Daar moet je wel goed in kunnen en willen meedraaien; daarbij helpt het ook zeker als je meerdere talen spreekt en ook buiten het werk samen tijd wilt doorbrengen. Je trekt echt intensief met elkaar op.