arrow-downarrow-leftarrow-rightcheck-primarycheck-whitechevron-whitechevronArtboard full half image_text Afbeelding + tekst image Afbeelding search search minusnotification-closeplayplussearch-glass search search third Rectangle ACADAEAFAGAIALAMAOAQARASATAUAWAXAZBABBBDBEBFBGBHBIBJBLBMBNBOBQBRBSBTBVBWBYBZCACCCDCFCGCHCICKCLCMCNCOCRCUCVCWCXCYCZDEDJDKDMDODZECEEEGEHERESETEUFIFJFKFMFOFRGAGBGDGE-ABGE-OSGEGFGGGHGIGLGMGNGPGQGRGSGTGUGWGYHKHMHNHRHTHUICIDIEILIMINIOIQIRISITJEJMJOJPKEKGKHKIKMKNKPKRKWKYKZLALBLCLILKLRLSLTLULVLYMAMCMDMEMFMGMHMKMLMMMNMOMPMQMRMSMTMUMVMWMXMYMZNANCNENFNGNINLNONPNRNUNZOMPAPEPFPGPHPKPLPMPNPRPSPTPWPYQARERORSRURWSASBSCSDSESGSHSISJSKSLSMSNSOSRSSSTSVSXSYSZTATCTDTFTGTHTJTKTLTMTNTOTRTTTVTWTZUAUGUMUSUYUZVAVCVEVGVIVNVUWFWSXKYEYTZAZMZW

Mike & Niels tranformeren MF combine

Niels Hamming: 21 jaar (links foto)
Studie: werktuigbouwkunde Hanzehogeschool


Mike Mohlmann: 25 jaar (rechts foto)
Studie: werktuigbouwkunde Hanzehogeschool

MF Combine
Wat was de stageopdracht precies?

Een oude Massey Ferguson 87 combine ombouwen voor educatieve en presentatie doeleinden. Het ultieme doel van dit project was om de functionaliteit van de combine op een duidelijke en visueel aantrekkelijke manier te demonstreren. Het resultaat, een gebruiksklare Promotie Combine. Deze combine moest gereed worden gemaakt om zo mee te nemen naar evenementen, beurzen of scholen, zodat er duidelijke uitleg gegeven kan worden over de functie en werking van een combine.

Wat waren de werkzaamheden?

Niels: samen met Mike Möhlmann werkte wij aan de oude Massey Ferguson 87 combine uit 1966. Een supertof project omdat ook hier weer afwisseling was tussen kantoorwerk, plannen en begrotingen maken maar ook het werk aan de machine zelf in de werkplaats. Ik waardeer de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid die wij gekregen hebben voor dit project, hierdoor was er veel mogelijk om het project op je eigen manier succesvol af te ronden.

Het idee was eerst om de combine doormidden te zagen en zo de binnenkant van de combine te laten zien. Maar dan zou veel van de functionaliteiten wegvallen. Dat idee hebben wij aangepast zodat de machine kon blijven draaien en alle belangrijke componenten allemaal werkend zichtbaar zijn door plexiglas. De werkzaamheden hiervan gebeurde in fases.

  • Fase 1: Demonteren van wielen, rem fixen, fixen motor
  • Fase 2: Verwijderen van de zichtpanelen waarna we in SolidWorks nieuwe panelen tekende.
  • Fase 3: Opbouw, plexiglas panelen monteren en lak herstellen.

Mike: De samenwerking met Niels Hamming verliep ook top, ik kende Niels al een beetje van de opleiding. Niels is een echt aanpakker en heeft ook kennis van waar hij mee bezig is. Samen moesten we goed nadenken wat we gingen doen om zo tot de beste oplossing te komen.

Verrassingen en Succes

Mike: Het is een hele oude combine en had lang buitengestaan. Op bepaalde plekken regende het gewoon naar binnen en dat is niet goed voor zo’n apparaat. Lagers lagen eruit en alles was echt flink geroest.

Om het werkend te krijgen hebben we eerst de start motor eruit gehaald, en een nieuwe besteld. Maar die nieuwe start motor bleek niet de juiste. Daarom hebben de oude start motor uit elkaar gehaald, goed bekeken en weer in elkaar gezet en aan de accu gezet.

Wat mij het meest verraste na het terugplaatsen van de start motor was het moment dat we de sleutel erin draaide. Zonder moeite liep de combine direct weer. Op dat moment werd helemaal duidelijk dat doormidden zagen niet meer een optie was.

Niels: Het mooie was dat we de combine naar binnen hebben moeten slepen en uiteindelijk is het ons gelukt om de combine gewoon weer rijdend de werkplaats uit te rijden. Dat gaf me echt energie.


Lessen van de Oude Combine

Niels: Door aan deze oude combine te werken, zag ik dat het basisprincipe van elke machine gelijk is, maar wat mij verraste door te werken aan deze Massey Ferguson combine is dat dit oude model veel efficiënter is dan de dan huidige machines die nu op de markt komen.

Uiteraard gaat deze een stuk langzamer, wat gevoelsmatig minder efficiënt lijkt, maar per pk zijn ze eigenlijk efficiënter. Een constatering die ik niet verwacht had.

Mike: Wat mij ook verraste is dat veel in zo’n combine ook hetzelfde blijft. Het gehele systeem van toen, zie je nu nog steeds terug in nieuwe combines.

Wat zijn jullie toekomst plannen?

Mike: Niels en ik mochten ook mee naar de Agritechnica in Hannover waar HuizingHarvest ook stond met een stand. Daar kregen we de kans om een dag rond te kijken. In ons laatste jaar moeten we een nog een afstudeeropdracht doen en daarom hebben we vast rondgekeken wat voor bedrijven er waren om eventueel daar die opdracht te doen.

Niels: Dat vond ik het leuke bij HuizingHarvest, er wordt niet merk gebonden gewerkt. Waar ik normaliter aan machines werk in dezelfde vermogens categorie, is de diversiteit nu nog groter. Het werken aan allerlei verschillende merken en vermogens categorieën vergroot mijn huidige kennis en zou graag blijven werken in de agrarische sector vanwege de variatie in het werk en de uitdagingen die het biedt.

Mike: In de toekomst zou ik ook graag in de agrarische sector blijven, de variatie in het werk is fantastisch en zo heb je altijd een andere soort uitdaging. Ook valt er voor mij nog heel veel te leren in dit gebied en ben ik ook nog lang niet uitgekeken.

Ontdek het fascinerende proces van renovatie en transformatie terwijl Mike en Niels de oude combine nieuw leven inblazen.